Teknoloji

Biraz daha fazla para verip iPhone 15 almak mantıklı mı? İşte iPhone 14 ile iPhone 15 arasındaki farklar

Özel içerik

15 model, Apple’ın Salı günü düzenlediği etkinlikte resmi olarak tanıtıldı. elma; iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max olmak üzere 4 yeni modelle müşterilerinin karşısına çıktı.

iPhone 14 genel olarak mükemmel bir telefon olsa da önceki nesle göre yükseltme açısından pek bir şey sunmuyordu.

Ancak Apple’ın yeni temel modeli iPhone 15, bazı önemli alanlarda iyileştirmeler yaparak bunu telafi etmeye çalışacak.

En heyecan verici olanı ise hem fotoğraf hem de video çekerken çok daha iyi görüntü kalitesi anlamına gelen yeni 48MP ana kameradır.

Diğer iyileştirmelerin yanı sıra, Pro modelinde temel modellere gelen daha hızlı RAM ve “Dinamik Ada” özelliğini öne çıkarabiliriz.

Peki iPhone 14 kullanan birinin iPhone 15’e geçmesi gerekiyor mu? Her iki telefonu da detaylı olarak karşılaştıralım.

iPhone 15 ve iPhone 14 arasındaki farklar

4nm A16 Biyonik çip – 5nm A15 çip

Neredeyse 2 kat daha yüksek parlaklık (2000 nit -1200 nit)

Dinamik Ada – Çentikli ekran

Aynı depolama seçenekleri

48MP ana kamera – 12MP ana kamera

Aynı pil boyutu

Aynı şarj hızları

USB-C şarjı – Yıldırım şarjı

iPhone 15 tanıtım etkinliğinden bir görüntü

Tasarım ve boyut

Bir süredir tasarımda çılgın bir değişiklik yapmıyor ve iPhone 15’te de durum farklı değil.

İki telefon arasında göreceğiniz en gözle görülür fark, temel iPhone 15 modelinin artık çentikten vazgeçerek “Dinamik Ada” tasarımına geçmesidir.

Ayrıca yeni bir USB-C bağlantı noktası da var ancak makalemizin ilerleyen kısımlarında şarj yeteneklerinden bahsederken buna daha fazla değineceğiz.

iPhone 15, alüminyum çerçeve çevresinde biraz daha kavisli kenarlara sahip yeni mat dokulu bir arka panelle birlikte geliyor.

Bunların her ikisi de iPhone 14 ile karşılaştırıldığında oldukça küçük değişiklikler, ancak bunlar nedeniyle iPhone 15’in elde farklı bir his verip vermeyeceği henüz bilinmiyor.

Koruma açısından Apple, yeni arka panelin eskisinden daha güçlü olduğunu ima ediyor. Hava düzenlemelerine karşı koruma için tam IP68 su ve toz sertifikasına sahibiz. Boyut açısından iki telefon neredeyse hiç farklı değil; iPhone 15 biraz daha hafiftir.

iPhone 14 aslında harika bir ekrana sahip. OLED panel sayesinde kontrast seviyeleri mükemmel ve renk kalibrasyonu akıllı telefonlar arasında en yumuşak olanlardan biri. Bu, içeriğin tamamında doğru renkler elde edeceğiniz anlamına gelir.

iPhone 15 ise daha yüksek “1600 nit tepe HDR parlaklığı” ve 2000 nit tepe dış mekan parlaklığıyla iPhone 14’e göre 2 kat daha fazla parlaklık sunuyor.

Ancak ekranda birçok Android telefonun sahip olduğu önemli bir özellik eksik: yüksek yenileme hızı.

Ne yazık ki iPhone 15, önceki modelin sahip olduğu normal 60Hz’den daha yüksek bir yenileme hızıyla gelmiyor. Bu muhtemelen telefondaki en büyük hayal kırıklığıdır.

Burada 90Hz fiyatını bile görmek güzel bir yükseltme olurdu (Pro modellerde 120Hz var), ancak görünen o ki Apple, Pro ve Pro olmayan modeller arasındaki boşluğu biraz fazla kapatacağını düşünüyor.

iPhone 15 ve iPhone 14 işlemci karşılaştırması

Performans ve yazılım

Geçen yıl Apple, iPhone 14’ü iPhone 13 serisiyle birlikte gelen yonga setinin aynısıyla donatmıştı ve bu tartışmalı bir konuydu. Şirket bu sefer de aynı şeyi yapıyor; iPhone 15, iPhone 14 Pro ve 14 Pro Max’in de sahip olduğu A16 Bionic yonga setini kullanıyor.

A16 yonga seti, genel olarak küçük iyileştirmelerin yanı sıra, biraz daha yüksek işlem ve GPU gücü ve daha iyi güç verimliliği ile birlikte geliyor.

Yazılım açısından ayrıca Dynamic Island ile gelen ve iPhone 14’te bulunmayan tüm ek kullanıcı arayüzü işlevleri ve özellikleri de mevcut.

Ayrıca iPhone 15’in 2 yıllık ücretsiz uydu bağlantılı Yol Yardımı ile birlikte geldiği gerçeği de var; tıpkı iPhone 14’ün uydu üzerinden 2 yıllık ücretsiz Acil Yardım özelliğiyle birlikte gelmesi gibi.

iPhone 14, iPhone 15 serisine önceden yüklenmiş olarak gelen iOS 17 güncellemesini alacak. iOS 17, çeşitli yeni özellikler ve hatta bazı yeni uygulamalarla iOS 16’nın geliştirilmiş bir sürümü olacak.

Kamera

iPhone 14,Oldukça iyi performans gösteren 12 MP’lik bir ana kamera ile birlikte geliyor ancak iPhone15,Birincil kamerası için yepyeni bir 48 MP görüntü sensörünü benimser.

Kullanıcılar, çekimlerinde maksimum ayrıntı için tam 48 MP’yi kullanarak fotoğraf çekebilirler ancak kamera, daha yüksek ayrıntı ve kaliteyi daha pratik bir dosya boyutuyla dengeleyerek varsayılan olarak 24 MP görüntüler kullanır.

iPhone 14Ve iPhone 15’inAna kameralarını karşılaştırırken gözle görülür herhangi bir fark göreceğimizden şüpheliyiz.

Apple’ın giriş seviyesi amiral gemisinde ne yazık ki eksik olan tek şey telefoto kameraydı. Çok daha yüksek megapiksel sayısıyla iPhone 15, ana sensöre odaklanabilir ve gerçek bir özel telefoto kameraya benzer kalitede 2x yakınlaştırma elde edebilir.

Öte yandan iPhone 14 dijital olarak yakınlaştırma yapıyor ve bu da çoğu zaman kalitenin bozulmasına neden oluyor.

Apple, iPhone 15’te Gece Modunda çekim yaparken renkleri daha canlı, ayrıntıları daha keskin hale getirdi. Ayrıca HDR modu artık sahnedeki aydınlık ve karanlık alanlar arasında daha gerçekçi renkler ve daha doğal stabilite üretecek.

iPhone 14 ve iPhone 15

Pil ömrü ve şarj etme

duyurudan önce iPhone 15Seriyle birlikte daha büyük pil boyutları göreceğimiz yönünde bazı söylentiler vardı ancak bunlar gerçekleşmedi.

En azından Apple yeni amiral gemisi serisini duyururken böyle bir yükseltmeden bahsetmemişti. iPhone 15’in pil ömrü iPhone 14 ile benzer olsa da normal günlük kullanımda bazı farklılıklar yaşanabiliyor.

Dahası iPhone15, iPhone 14ve önceki tüm iPhone’ların aksine, bir USB-C şarj bağlantı noktasıyla birlikte gelir, ancak şarj hızları iPhone 14 ile aynı kalmak. (20W hızlı şarj.)

Çözüm

Peki kendinize iPhone 15 mi yoksa iPhone 14 mü almalısınız? iPhone 15 modelleri satışa çıkıp gerekli testleri yapmadan bu soruya kesin bir cevap veremeyiz.

Yeni ana kameranın söylendiği kadar iyi olup olmadığı iPhone 15 piyasaya sürüldükten sonra anlaşılacak.

Elbette USB-C bağlantı noktası sorunu da var ancak sonuçta daha hızlı şarj veya aktarım hızlarıyla gelmiyor.

iPhone 15 ve iPhone 14

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu