Dışişleri Bakanı Fidan: Kerkük’te yaşananları üzüntü ve endişeyle izliyoruz
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan,İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Buyruk AbdullahianTahran’daki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.
Fidan, Kerkük’ün etnik ve mezhepsel yapı açısından Irak’ın küçük bir modelini oluşturduğunu belirtti. “Kerkük’ün barış ve istikrarı, tüm Irak’ın barış ve istikrarını doğrudan etkilemektedir. Kerkük’ü barış içinde bir arada yaşama kültürünün simgesi olarak görüyoruz.”söz konusu.
Fidan, Irak Başbakanı Muhammed Şiya el Sudani liderliğinde kurulan hükümetin ülkeye istikrar getirdiğini belirterek, ” Özellikle kendisinin ve hükümetinin altyapı, üstyapı ve yatırım konularındaki uzun vadeli çalışmalarını destekliyoruz. Bunun Irak’ın bugünü ve geleceği açısından ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz. Böyle bir dönemde Irak’ın asli ve kurucu unsurları arasında yer alan Türkmen soydaşlarımızın anavatanı Kerkük’te can kayıplarına yol açan gerilimlerin ortaya çıkmasından büyük üzüntü ve endişe duymaktayız.“dedi.
‘Irak yetkililerinden PKK’nın varlığına bir an önce son vermesini talep ediyoruz.’
Bu tür gerginliklere izin verilmemesi gerektiği yönündeki görüşlerin daha önce Iraklı yetkililerle paylaşıldığını vurgulayan Fidan, şöyle konuştu:
Türkiye ile İran arasında asırlık kültürel bağların bulunduğuna işaret eden Fidan, iki ülkenin uzun yıllardır barış içinde yan yana yaşadığını ifade etti.
Bakan Fidan, iki ülkenin son yıllarda gösterdiği dayanışmanın, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler vesilesiyle bir kez daha kendini gösterdiğini belirterek, deprem ve sonrasında gösterilen dayanışma için İran hükümetine ve halkına teşekkür etti. .
fidan, ” Gösterdikleri bu tavır, güçlü dayanışma ve dostluğumuzun önemli bir göstergesidir.” söz konusu.
İki ülkenin bulunduğu coğrafyadaki gelişmeler ve krizlerin İran’la iş birliğinin değerini gösterdiğini vurgulayan Fidan, ” “İkili işbirliğimizi Yüksek Düzeyde İşbirliği Konseyi gibi kurumsallaşmış diyalog mekanizmaları aracılığıyla ilerletmek istiyoruz.”Bu kelimeyi kullandı.
Toplantıda ortak sınır güvenliği, terörle mücadele, ticaret, ulaştırma ve yüksek öğrenim konularının ele alındığının altını çizen Bakan Fidan, özellikle PKK tehdidinin ortadan kaldırılmasına ilişkin hassasiyetlerin gündeme getirildiğini belirtti.
Fidan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin arttığına dikkat çekerek, bu ivmenin korunması için atılması gereken adımların ve ticaret hacminin 30 milyar dolar hedefine ulaşması için atılması gereken somut konuların ele alındığını kaydetti. detay.
Fidan, ülkelerin sınır ticareti, tarım, hayvancılık, enerji ve lojistik konularındaki durumları hakkında fikir alışverişinde bulunulduğunu söyledi. Yakın zamanda düzenleyeceğimiz Karma Ekonomik Komisyon Toplantısında bunları ayrı ayrı ele alacağız.” söz konusu.
Fidan, görüşmelerde enerji alanında işbirliği ve bölgesel kalkınma projelerine de değinildiğini belirtti.
Suriye, Irak, Filistin, Güney Kafkasya, Yemen ve Afganistan’ın yanı sıra Ukrayna ve Libya konularının da ele alındığını belirten Fidan, Suriye hükümetiyle işbirliğinden beklentilerinin net olduğuna dikkat çekti.
Bakan Fidan, Suriyeli mültecilerin onurlu bir şekilde evlerine dönmeleri yönünde adımların atılması, daha fazla mültecinin Türkiye’ye gelmesini engelleyecek tedbirlerin alınması ve terörle mücadelede iş birliğine önem verilmesi yönündeki beklentilere de değindi.
Fidan, görüşmede Irak’ın istikrarı, kalkınması ve terörle mücadele konularının yanı sıra İslamofobi konusunun da ele alındığını belirtti. İslam İşbirliği Teşkilatı çerçevesinde neler yapabiliriz, nasıl tutumlar sergileyebiliriz? “İki Müslüman ülke olarak görüş alışverişinde bulunduk.”söz konusu.
Bakan Fidan, Türkiye’nin de İran ile Suudi Arabistan arasında yapılan anlaşmayı desteklediğinin altını çizerek, nükleer anlaşma müzakerelerinin devam etmesinin önemli olduğunu belirtti.