Ekonomi

TMMOB Samsun İl Koordinasyon Kurulu: Çöpler Kompleksi Maden İşletmesi derhal kapatılmalıdır

MEHMET REBİİ ÖZDEMİR

TMMOB Samsun İl Uyum Kurulu Sekreteri Veli Kebapçı; “Çöpler Kompleksi Maden İşletmesi’nin yarattığı tahribat ve tehlike TMMOB tarafından defalarca kamuoyuna duyurulmuş ve açtığımız davalarda sunulan teknik raporlarda ortaya konulmuştur. Her dilekçemizde ve açıklamamızda defalarca vurgulanan ne bakanlık, ne yerel yönetim, ne de “Uyarılarımız mahkemelerce dikkate alındı ​​ancak dikkate alınmadı, bugünkü felakete yol açtı” dedi.

TMMOB Samsun İl Uyum Komisyonu (İKK) Sekreteri Veli Kebapçı, dün akşam saat 18.00’de Samsun İlkadım ilçesi Süleymaniye Pasajı’nda sendikaların, CHP İl Başkanlığı, CHP İlkadım İlçe Başkanlığı ve CHP İlkadım Belediye Başkanı Adayı Murat Şenel’in katıldığı bir basın toplantısı düzenledi. beyanı düzenledi.

Veli Kebapçı yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Erzincan’ın İliç İlçesi Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından işletilen Çöpler Kompleksi Maden Tesisi Liç alanında 13 Şubat Salı günü saat 14.00 sıralarında liç işlemi amacıyla oluşturulan kazıkta kayma meydana geldi. Olayın meydana geldiği bölgedeki siyanür uygulaması dikkate alındığında büyük bir çevre felaketinin meydana geldiği anlaşılmaktadır.Madencilik faaliyetleri sırasında oluşan bu kadar büyük yığınların kaymasını önlemek için hem projede hem de mühendislik bilgisi ve disiplinine bağlı kalınmalıdır. aşamasında ve uygulama aşamalarında kazık kaymasını önlemek için mevsim şartları dikkate alınarak kazık stabilite hesaplarının dikkatli yapılması gerekmektedir.Periyodik olarak teknik takip sağlanmalıdır.Halen 9 çalışandan haber alınamamıştır. Liç işlemi amacıyla oluşturulan yığında meydana gelen kayma sonucu moloz altında mahsur kalan 9 çalışanımızın ailelerine öncelikle geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, bir an önce sağlıklı bir şekilde onlara ulaşmayı umuyoruz. olabildiğince.

“ERZİNCAN İLİÇ ALTIN ​​MADENİ DERHAL KAPATILMALIDIR”

Erzincan Valiliği tarafından 3 gün sonra yapılan basın açıklamasında, 21 Haziran 2022 tarihinde siyanürlü solüsyon taşıyan boruların hattındaki yırtılma nedeniyle yaklaşık 20 metreküp siyanürlü solüsyonun etrafa yayıldığı kamuoyuna duyuruldu. aynı altın madeni operasyonu. Sızıntı haberi ilk duyulduğunda yetkililerin olayı yalanlaması ve ardından geç de olsa göstermelik cezalar uygulanması, ülkemizde denetim ve hukuk sisteminin ne kadar yorgun olduğunu ortaya koydu. Vatandaşlarımızın çığlıkları olmasaydı felaketin üstü kapatılacak ve hiçbir şey olmamış gibi yeni felaketlere zemin hazırlanmaya devam edilecekti.

Faaliyete geçtiği yıldan bu yana mevzuatı aşarak modül modül hazırlanan projelerle devasa bir karakter kazanan Çöpler Kompleksi Maden İşletmesi’nin yarattığı yıkım ve tehlike, TMMOB tarafından defalarca kamuoyuna duyurulmuş ve gündeme gelmiştir. Açtığımız davalarda sunulan teknik raporlarla da ortaya çıktı. Her dilekçe ve açıklamada sızıntı alanının değişmesi ihtimali defalarca vurgulanmasına rağmen ne bakanlık, ne yerel yönetim, ne de mahkemeler uyarılarımızı dikkate alıp görmezden geldi ve bugünkü felakete yol açtı. TMMOB olarak yaşanan çevre felaketi nedeniyle Anagold Madencilik San. ve Tic. A.Ş.’ye “Memurlar dahil tüm sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu