Teknoloji

Denizdeki “Kare Dalgalar” Neden Gördüğünüz An Kaçınmanız Gerekecek Kadar Tehlikeli?

Öğleden sonra ve özellikle fırtınalı havalarda denizde oluşan dalgalara hepimiz çok aşinayız. Bu durum bizi zaman zaman endişelendiriyor ve denizden çıkmamıza neden oluyor. Peki ya kare dalgalar?Neden onlar için endişelenelim?

bu alışılmadık kare oluşumlar nasıl oluşurve onlarla nerede buluşabileceğimize daha yakından bakalım.

Bildiğimiz sıradan dalgaların birden fazlası paralel hareket eder ve yatay olarak kırılır, ancak kare dalgalar dik açılarda çarpışarak gördüğümüz blokları oluşturur.

Büyük ölçüde okyanuslarda görülen kare dalgalar aslında oldukça nadirdir, ancak Fransa, Biscay Körfezi’ndeki “Île de Ré – Isle of Ré” adasındaBu manzaraya yılın belirli zamanlarında rastlamak mümkündür.

3 metre yüksekliğindeUzaklara ulaşabilen ve bir anda yok olabilen bu oluşumlar, bugüne kadar Güney Pasifik ve Atlantik Okyanusu’nun açık sularında görüldü.

okyanus gibi ızgara desenineBu kare dalgalar birbirine benzemeye başladıklarında ve her dalga karşıt dalga tarafından parçalandığında tespit edilmesi oldukça kolaydır.

Isle of Ré’deki bu dalgalar, iki dalganın okyanusta buluştuğu ve kareler oluşturduğu bir ızgarayı andırıyor. iki farklı yönden ve iki farklı hava sisteminden geliyorlar bazı tehlikeler oluşturmaktadır. Bu nedenle bunlara ters ve kuvvetli akımlar eşlik eder.

Peki bu dalgalara ne sebep oluyor?

Aslında bu sorunun pek çok cevabı var. Bazen “çapraz dalgalar”Kare dalgalar olarak da adlandırılan bu kare dalgalar, farklı hava sistemlerinden gelen farklı dalgalar dik açıda buluştuğunda meydana gelir.

Koşulların çapraz dalgalar için ideal olduğu Isle of Ré gibi alanlarda Tutarlı ve düzenli olabilir, doğal olarak meydana gelebilir ve yalnızca birkaç kısa dalga sürebilir. devam edebilir.

Bazen hava bir tarafta dalgaları iter, diğer tarafta akıntı hareket eder, bazen tropik fırtınalar, zıt yönlerde dalgalar göndermek içinBu kare bir görünüme neden olabilir.

Ayrıca, rüzgar makasları dalgaları yeniden yönlendirebilir ve onları halihazırda oluşmuş hale getirebilir ve farklı yönlerde devam eden dalgalara çarparak şekil değiştirebilir. . Farklı açılardan yavaşça gelen iki dalga daha belirgin bir dalga veya daha büyük bir tepe oluşturmak için birleştiğinde de kendilerini tekrar gösterebilirler.

Bu oluşumların güvenliğine ilişkin görüşler oldukça tartışmalıdır.

Bazen bu dalgaların küçük olmaları halinde rastgele bir tehlike oluşturmadıkları ifade edilse de çoğunlukla Çeşitli riskler oluşturabileceğine dair çıkarımlar çoğunluktadır.

Bu fenomen, akıntıların güçlü olmadığı sığ sularda denizciler ve kendine güvenen yüzücüler için özellikle tehlikeli değildir. yüzücüleri denize çekebilecek akıntılargüçlü yüzme alanlarında tehlikelidir.

Bu akıntıları fark etmek bazen zor olsa da aslında bazı işaretlerle tahmin edilebilir.

Aslında, kare dalgaların önemli bir risk oluşturacağı yer, karşı dalga akıntılarının ve su hacimlerinin birikebileceği ve aynı anda gemilerde ciddi dengesizliklere neden olabileceği yerlerdir. açık denizler mi.

Bu durum, gemileri ve tekneleri su alma riskine sokar ve doğal olarak kaza olasılığı artar. Avrupa Uzay Ajansı’na göre, bu kare oluşumlar 1995’ten 1999’a kadar olan gemi enkazlarının çoğundan sorumluydu.

Kaynaklar:IFL Science, Surfer Shippe, Surfer Today

haber-guneysu.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu