Haber

İsrail medyası: İsrail’in düşmanları ülkenin düşüşte olduğunu düşünüyor

İsrail Kamu Yayın Kurumu’nun (KAN) üst düzey bir polis yetkilisine dayandırdığı habere göre, “İsrail’in düşmanları” ülkede yaşanan yargı krizi nedeniyle ülkenin çöküş içinde olduğunu düşünüyor.

İsrail’deki emniyet müdürlerinin bu konuda hemfikir olduğu belirtilen haberde, “ülke düşmanlarının” askeri caydırıcılık kapasitesinin zayıfladığı varsayımından hareketle ülkenin gerilemede olduğunu düşündüklerine dikkat çekildi. son dönemde yargı sisteminde yapılan değişikliklerin ülkeyi siyasi ve uluslararası olarak sınırladığı değerlendirmelerine dayanmaktadır.

Üst düzey yetkili, İran’ın Batı Şeria başta olmak üzere tüm cephelerde gerilimi tırmandırmaya çalıştığına ve son aylarda müttefik örgütlerine silah sağladığına dikkat çekti.

İran’ın nükleer faaliyetleri hakkında konuşan yetkili, “Tahran yönetiminin yüzde 90 zenginleştirilmiş uranyum üretmesine 2-3 hafta kaldı” dedi. terimleri kullandı.

Öte yandan İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, yeni askerler için Savunma Kuvvetleri karargahında düzenlenen törende ülke gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Halevi, İsrail askerlerine Lübnan’da İran, Hizbullah, Gazze Şeridi ve Batı Şeria’da Suriye ve Filistinlilerden tehditlerin geldiği, yargı revizyonu nedeniyle iç gerilimlerin yaşandığı bir dönemde askere alındıklarını hatırlattı.

Halevi’nin bu açıklaması, yüzlerce yedek askerin yargı düzenlemelerine karşı boykot etmesinden sonra geldi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, tartışmalı yargı düzenlemesine son verilmesi çağrısında bulunan Savunma Bakanı Yoav Gallant’ı görevden aldı.

Netanyahu hükümetinin “tartışmalı yargı reformu”

Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak’ta Yüksek Mahkeme’nin yetkilerini sınırlayacak ve yargının yargıçların seçimi üzerindeki etkisini azaltacak bir “yargı reformu” planladıklarını duyurdu.

Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinin yargının bazı yetkilerinin Parlamento’ya devredilmesine yönelik saldırıları, hükümet ile Yargıtay başta olmak üzere İsrail yargısı arasında gerginliğe neden oldu.

Ülkedeki en yüksek yargı mercii olarak görev yapan İsrail Yüksek Mahkemesi, Meclis’ten geçen yasaları, anayasa taslağı olarak kabul edilen “temel yasalara” aykırı olduğu gerekçesiyle bozma yetkisine sahip.

Netanyahu hükümeti, Yargıtay’ın Meclis’ten geçen yasaları bozma yetkisinin büyük ölçüde elinden alınacağını açıkladığı yargı düzenlemesinde belirtti.

Hükümetin yargının yetkilerini kısıtlayan ve yargı atamalarında hükümetin söz sahibi olmasını öngören yargı düzenlemesi, İsrail içinde ve uluslararası alanda ağır eleştirilere maruz kaldı.

Başkan Isaac Herzog tarafından sunulan ve tarafları “iç savaş” konusunda uyaran alternatif yasa tasarısı da hükümet tarafından reddedildi.

İsrail ordusundaki savaş pilotları, denizaltı subayları, siber güvenlik uzmanları ve özel kuvvetler gibi birliklere bağlı binlerce yedek asker, hükümetin tartışmalı yargı düzenlemesini uygulaması halinde görevlerine devam etmeyeceklerini ve eğitimlere devam etmeyeceklerini açıkladı.

İsrail’de yerli ve yabancı istihbarat teşkilatları ve diğer güvenlik kurumlarının çalışanları da hükümetin yargı düzenlemelerine itirazlarını açıkladı.

“Yargı reformu” kapsamında “başbakanın görevden alınmasını zorlaştıran” yasa tasarısı, devam eden tartışmalara ve yankılara rağmen 23 Mart’ta TBMM’den geçti.

Yarın Meclis’e sunulması planlanan yasa tasarısında, Yüksek Mahkeme başkanını belirleyebilmek için Yüksek Mahkeme üyelerinin aday gösterilmesinde öncelikli söz hakkının hükümete ait olması öngörülüyor.

Netanyahu liderliğindeki koalisyon, yargı düzenlemesine muhalefet çağrısında bulunan Gallant ve diğer Likud milletvekillerinin hükümetten takviye güçlerini çekmeleri halinde tartışmalı yargı paketini geçirmek için Meclis’te çoğunluğu kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilir.

kartepehaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu