Ekonomi

YÖREX 12. kez kapılarını açtı

YÖREX 12. kez kapılarını açtı

500’ün üzerinde katılımcının yer aldığı fuarda, Türkiye’nin dört bir yanından yerel eserler sergileniyor.

Antalya Ticaret Borsası Lideri Ali Çandır:

“Bu yıl 7 bölgeden 500’ün üzerinde katılımcının olacağı YÖREX’te 4 gün boyunca 10 bin metrekarelik alanda büyük bir yöresel ürünler şöleni yaşayacağız.”

“Coğrafi işaretli ürünlerin ticari değeri bugün 100 milyar euroya yaklaştı, biz de coğrafi işaretli ürünler pastasından hak ettiğimiz payı almalıyız.”

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu:

“Yerli zenginliklerimizi paraya çevireceğiz”

ANTALYA – Antalya Ticaret Borsası öncülüğünde ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin desteğiyle bu yıl 12.’si düzenlenen Yerel İşler Fuarı YÖREX, kapılarını törenle açtı. 500’ün üzerinde katılımcının olduğu fuarda Anadolu’nun dört bir yanından yüzlerce yerel eser sergilendi.

ANFAŞ Fuar Merkezi’nde düzenlenen törenin açılışında konuşan Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, 12 bin yıllık Anadolu’nun yöresel ürünlerini 12’nci kez Antalya’da buluşturmanın gururunu yaşadıklarını kaydetti.

Yöresel ürünlerin bu topraklarda yaşamış binlerce yıllık kadim medeniyetlerin harmanı olan eşsiz değerler olduğunu belirten Çandır, “Bu yıl YÖREX’e 7 bölgeden 500’ün üzerinde katılımcı var. Harika bir deneyim yaşayacağız. 10 bin metrekare alanda 4 gün boyunca yerel ürünler şöleni YÖREX’in başlamasıyla birlikte Anadolu’nun birçok yerel ürünü coğrafi işaret zırhına büründü. 15 yıl önce 109 olan coğrafi işaretli ürün sayısı ise 109’a ulaştı. 13’ü yabancı olmak üzere 1487, 627 ürün ise coğrafi işaret tescilini bekliyor. Avrupa Birliği’nde de atağa geçti. “Mevcut durumdayız. 14 eserimiz tescillendi. 7 eserimiz kayıt için gün sayıyor, 39 eserimiz ise inceleme aşamasında. Bu başarı yerel eserlerimize sahip çıkan herkesindir. TOBB Brüksel Ofisimiz bu konuyla ilgili yoğun bir şekilde çalışıyor” dedi.

“Pastadan hak ettiğimiz payı almalıyız”

Çandır, meselenin coğrafi işaretli ürünleri tescil ettirmek olmadığının altını çizerek, “En önemli şey bu potansiyeli ekonomiye kazandırmaktır. Bugün coğrafi işaretli ürünlerin Avrupa Birliği’ndeki ticari değeri 100 milyar euroya ulaştı. Dolayısıyla” dedi. Coğrafi işaretli ürünler pastasından hak ettiğimizi alıyoruz.” “Hisse satın almalıyız. Yerli işler projemize başladığımız ilk andan itibaren bizleri destekleyen, motive eden ve cesaretlendiren TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’na ve 365 oda ve borsamıza, kalkınma ajanslarımıza, kurum ve kuruluşlarımıza, yerellerimize teşekkür ediyorum. Yönetimler, şirketler ve üreticiler onun liderliğinde” dedi.

“4 gün açık kalacak”

Stantları gezerken Anadolu insanının geleneğine, kültürüne, folkloruna ve misafirperverliğine tanıklık edileceğini belirten Çandır, “Binlerce yılın süzgecinden geçen eserlerin hikayesine tanık olacaksınız. Katılımcılarımız yüz yüze çalışacak. Girişte yer alan TOBB standında 4 gün boyunca zincir marketler ve e-ticaret siteleri ile karşı karşıyayız.”Coğrafi işaretler konusunda farkındalık yaratmak amacıyla fuar alanında 4 gün boyunca saat 14.00’te ödüllü bilgi yarışması düzenleyeceğiz. Yarın saat 14.30’da birbirinden değerli konuşmacıların katılımıyla Yerel Kalkınmanın Anahtarı: Coğrafi İşaretler panelimizi gerçekleştireceğiz” dedi.

Bahar: “Yöresel eserler Anadolu’nun ruhunu yansıtan hazinelerdir”

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Bahar, YÖREX’in şehre değer kattığını belirterek, oda ve borsa liderlerini, üyelerini, genç ve kadın girişimcilerini Antalya’da bir araya getiren birleştirici bir kuruluş olduğunu belirtti.

Yöresel ürünlerin Anadolu’nun ruhunu yansıtan en değerli hazineler arasında yer aldığını belirten Bahar, “Bu topraklarda her bölgenin kendine özgü lezzeti, el sanatları ve kültürel mirası var. YÖREX bu değerlerin tanıtılması açısından son derece değerli. Biz bu bağlamda çok şanslı bir ülkeyiz.Türk lezzetleri dünyada çok değerli bir paya sahip.Dünyada değeri 200 milyar doları aşan coğrafi işaretli eserler pazarından gerekli payı almak için ciddi ilerlemeler kaydetmeliyiz. 1.500 adet coğrafi işaretli eserimiz olmasına rağmen halen AB’de tescilli 14 eserimiz bulunmaktadır. Gastronomi alternatif turizmde değerli bir yere sahiptir. “Bu fuarlar kültürel mirasın ve toplumun anlaşılması açısından değerlidir. Yerel üreticilerin eserlerini tanıtmak ve pazarlamak için değerli bir fırsat” dedi.

“Katma değer yaratmak”

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Muhammed Zeki Durak, herkesin kendi ülkesine ait ürününün daha değerli ve kıymetli olduğunu belirterek, marka, patent ve coğrafi işaretli ürünlere özel önem verdiklerini belirtti.

Coğrafi işaretli ürün sayısında Türkiye’nin dünyada Çin’den sonra ikinci, Avrupa’da ise birinci olduğuna dikkat çeken Durak, “Tescil sayıları değerli ama tüm varlıklarımızı korumamız önemli. Tescilleri katma değere dönüştürmekten çok uzağız, birinci önceliğimiz “Hedef katma değer yaratmak. Bunu sağlamanın yollarından biri de yurt dışında bilinirliği artırmak ve ihracatı artırmaktır” dedi.

“Peynirden para kazanmıyoruz”

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’deki 1.400 coğrafi işaretli ürünün yüzde 40’ının oda borsalarına ait olduğunu belirtti. “Coğrafi işaretler ne işe yarar?” Hisarcıklıoğlu, “Kimseye ne faydası var? Bir parmesan peynirinin maliyeti 1 milyar 400 milyon euro. Bizim elimizdeki peynir türü dünyanın hiçbir yerinde yok. Hem ilde hem ilçelerde var. Gelirimiz” diye sordu. Ne sıfır, ne de yurt dışına satışımız. Dostum, bir peynirin maliyeti 1 milyar 400 milyon.” Euro para kazanacak, bu kadar zenginliğin içinde biz para kazanamayacağız. YOREX’in sağladığı şey budur. Coğrafi işaret zenginlik ve onu dünyayla paylaşmak anlamına gelir. Bu onu paraya çevirmek anlamına gelir. Bunun için ilk adımı attık. Odalar, borsalar ve kalkınma ajansları yerel çalışmalarımıza destek veriyor. Patent “Kurum bir ilke imza atıyor. Teşvikler konusunda AB’den destek alıyoruz. Servetimizi paraya çevireceğiz” dedi.

“Kayıt süreçleri önemli”

Antalya Valisi Hulusi Şahin, kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda kendilerinin sorumlu olduğunu belirterek, “YÖREX fuarına bu pencereden bakıyoruz. Bu cevherimizi korumamız, standart hale getirmemiz çok önemli. Eserlerin tescil süreçleri çok kıymetli.”

“Katkı sağlıyoruz”

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, YÖREX’i kendilerininmiş gibi gördüklerini belirterek, “Antalya’daki üreticilerimizi destekliyoruz. İpekböcekçiliğinin yaygınlaştırılmasından organik ve biyomedikal mücadeleye, süt tanklarından hamur yoğurmaya kadar yerli üreticilerimizi her zaman destekliyoruz. Kadın kooperatifi ile Antalya’nın “Türkiye’nin yerel eserlerinin tanıtımına katkı sağlıyoruz.”

Konuşmaların ardından AB Coğrafi İşaret Tescili alanlara plaketleri verildi. Konuşmaların ardından Hisarcıklıoğlu ve Vali Hulusi Şahin, Isparta Valisi Aydın Baruş, Burdur Valisi Türker Öksüz, Çorum Valisi Zülkif Dağlı, Düzce Selçuk Aslan, Bilecik Valisi Şefik Aygöl ve beraberindekiler fuarı gezerek yöresel eserlerin tadına baktı.

bozyaziajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu