Haber

Şam’daki katliamın sorumlularına 10 yıl sonra ABD’den yaptırım

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Şam’ın Tadamon İlçesi’nde 2013 yılında 41 silahsız sivilin katledilmesinden sorumlu Beşar Esad rejiminin askeri istihbarat görevlisi Emced Yusuf ve ailesinin ABD’ye girişinin yasaklandığını bildirdi.

ABD, Şam’ın kenar mahallelerinden Tadamon’da gözleri bağlı 41 sivili tek tek vurarak bir hendeğe atan askeri istihbarat görevlisi Emjad Yusuf hakkında 10 yıl sonra harekete geçti.

Blinken, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Suriye iç savaşının 12. yılına girdiğini ve bu dönemde çok sayıda savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlendiğini hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı:

“Bu vahşetlerden biri de 16 Nisan 2013’te Şam’ın Tadamon İlçesi’nde Esad rejimi askeri istihbarat görevlisi Emced Yusuf’un en az 41 silahsız sivili katlettiği katliamdır. Bu cinayetlerin soğukkanlılıkla işlendiği video delili” ve sistematik olarak uzun ve uzun bir süre bağımsız araştırmacılar tarafından verildi.2022’de kapsamlı bir soruşturmanın ardından ilk kez kamuoyuyla paylaşıldı.Bugün bu vahşetin hesabını sormak için harekete geçiyoruz.”

Suriye Askeri İstihbarat Teşkilatı yetkilisi ABD’li Bakan Emced Yusuf, eşi Annan Vafus ve yakın aile üyelerine ABD’ye giriş yasağı getirdiklerini açıkladı.

“Tadamon” kurbanlarını andıklarını belirten Blinken, bu katliama ilişkin görüntülerin, ülkelerin siyasi çözüm için ilerleme kaydetmeden Esad rejimi ile ilişkilerini normalleştirmemeleri gerektiğinin önemli bir hatırlatıcısı olması gerektiğini kaydetti.

Esad rejiminin insan hakları ihlallerinin bedelini ödemesi için tüm uluslararası çabaları desteklemeye devam ettiklerini vurgulayan Blinken, “Suriyelilere karşı işlenen suçlar, ihlaller ve suiistimaller için adalet ve hesap verebilirliğin sağlanması, Suriye’de istikrarlı, adil ve kalıcı bir barış için ve bölge için kuraldır.” sözünü kullandı.

inebolu-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu