Yaşam

Hititoloji Kongresi başlıyor: ‘Akraba olmasak da ‘vatandaş’ kabul ediliyoruz”

İZMİR – 1990 yılından bu yana klasik olarak düzenlenen Uluslararası Hititoloji Kongresi bu yıl İstanbul Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek. XII. Uluslararası Hititoloji Kongresi, Cumhuriyetin 100. yılında ‘yeşil kongre’ temasıyla ilk kez İstanbul’da bilim insanları ile buluşacak.

Uluslararası Hititoloji Kongresi dünyada ilk kez 1990 yılında Ord. prof. Dr. Sedat Alp başkanlığında ve Çorum ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Kongrenin en değerli misyonu, her üç yılda bir periyodik olarak yapılmasına karar verilmesiydi. Türkiye’de şu ana kadar sadece Çorum’da temsil edilen kongre, bu yıl Cumhuriyetin 100’üncü yılı dolayısıyla İstanbul Üniversitesi mülkiyetinde ve Hitit Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilecek. Kongre birçok kurum ve kuruluş tarafından da desteklenmektedir.

YEŞİL KONGRE TEMASI

XII. Uluslararası Hititoloji Kongresi’nde bilimsel etkinliklerin yanı sıra “Dünyanın aşırılıklarına karşı harekete geçin!” Sloganı ile çevre bilinci oluşturmayı amaçlamaktadır. On beşten fazla farklı ülkeden katılımcı bilim insanlarını ağırlayacak olan Hititoloji Bölümü, doğaya, Türkiye’ye ve dünyaya verilen zararı en aza indirmeye yönelik bir girişimde bulundu. Kongre, oluşacak çevre kirliliğinin ortadan kaldırılması ve “Karbon Ayak İzinin” en aza indirilmesi amacıyla “Yeşil Kongre” temasıyla gerçekleştirilecektir. Bu doğrultuda kongre genelinde plastik kullanımından kaçınılarak cam ve kağıt malzemeler kullanılacak, her katılımcı için sera gazını azaltan fidanlar dikilecektir. Yeşil Kongre kavramı, önümüzdeki yıllarda eski bilimlerle ilgili çeşitli kongrelere öncülük etme ve yapılacak diğer tüm bilimsel kongrelere örnek oluşturma tezini taşımaktadır.

KONGRE PROGRAMI VE ETKİNLİKLER

Yedi gün sürecek olan kongre, Cumhuriyetin 100. yıl dönümüne ithafen 3 Eylül 2023 tarihinde gerçekleştirildi. Cemil Bilsel Kongre Salonu’nda gerçekleşecek gala etkinliğiyle başlayacak. Galada farklı mesleklerde uzman konuşmacılar; Hititlerin edebiyat, sanat, gastronomi gibi alanlarla güncel bağlantısını ortaya çıkaracak. Kongre Başkanı Doç. Dr. Metin Alparslan ve Hititoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Meltem Doğan Alparslan’ın konuşmalarıyla başlayacak, yazar Ahmet Ümit, Sunay Akın ve gastronomi uzmanı şef Ömür Akkor’un konuşmalarıyla devam edecek etkinlik, “Ninatta’nın Bileziği operasından bir kesit” müzik konseriyle sona erecek. Prömiyer

Sanatçı Fazilet Kendirci’nin ‘Anadolu-Anadolu’ adlı eseri, Dr. Cemil Bilsel Kongre Salonu girişinde sergilenecek.

‘CUMHURİYETİN HER YILI İÇİN İKİ BİLİM ADAMI’

Hititoloji Kongresi’nin değeri ve içeriği hakkında Newspaper Wall’a konuşan Kongre Lideri Doç. Dr. Metin Alparslan, XII. Uluslararası Hititoloji Kongresi’nin 2023 yılında İstanbul Üniversitesi çatısı altında düzenlenmesinin birçok açıdan çok anlamlı olduğunu belirtti. Böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmanın son derece heyecan verici olduğunu vurgulayan Alpaslan, “Bu yıl Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını kutluyoruz. Bir bilim insanı olarak bu anlamlı yılı bilimsel bir kongre ile kutlamak hem beni hem de tüm grubumuzu çok mutlu ediyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün bilime verdiği önemi burada tekrarlamaya gerek görmüyorum, herkes tarafından biliniyor. 200’e yakın yerli ve yabancı bilim adamını İstanbul’a getiriyoruz. Bu insanlar bizi alacak. Hitit bilimi beş gün boyunca bir adım daha ileri gidiyor.” 200 bilim adamı, Cumhuriyetin her yılına iki bilim adamı demektir. Bu nedenle çok mutluyuz” dedi.

‘HİTİTLERLE İLİŞKİMİZ OLMAMIŞ OLSA DA ‘VATANDAŞ’ OLARAK GÖRÜYORUZ’

Hitit uygarlığının Anadolu’nun en nadide uygarlıklarından biri olduğunu kaydeden Alparslan, kongrede sunulan proje ve çalışmaların Anadolu Hitit arkeolojisine, kültürüne ve Eski Anadolu dillerine büyük katkı sağlayacağını belirtti. Ele alınan dil, tarih ve arkeoloji konularının Hitit kültür ve tarihinin yanı sıra Anadolu ve çevre kültürlerinin anlaşılmasına da yepyeni bir boyut katacağını sözlerine ekleyen Alparslan, şöyle devam etti:

“Hititlerle akraba olmasak bile ‘vatandaş’ sayılıyoruz. Onlar da bizimle aynı topraklarda yaşadılar, aynı şartlarda yaşadılar, bizimle aynı sorunlarla karşılaştılar. Hititleri araştırmamız, Hitit arkeolojisini geliştirmemiz ve bıraktıkları yazılı belgeleri incelememiz bu yüzden son derece değerlidir.Uluslararası Hititoloji Kongresi Hitit biliminin en değerli buluşma noktasıdır.Bu kongrelerde bilim, inanılmaz bir tartışma fırsatı.Bunun sonuçları muhtemelen 2024 yılında İstanbul University Press’ten açık erişim olarak yayınlanacak.Yani gelecek yıl kongremizde sunulan tüm makaleler ücretsiz ve hızlı bir şekilde dünyanın her yerinde satışa sunulacak. “

‘PLASTİK VE BENZER MALZEMELERDEN KAÇINIYORUZ’

Bu kongreyle sürdürülebilirlik konusuna dikkat çekmeye çalıştıklarının altını çizen Alparslan, bu yıl temayı ‘yeşil kongre’ olarak planladıklarını ve diğer kongrelere örnek olmasını dilediklerini söyledi. Türkiye’de çevre bilincini artırmayı hedeflediklerini belirten Alparslan, son olarak şöyle konuştu:

“Kongremizde plastik ve benzeri malzemelerden mümkün olduğunca kaçındık. Hatta yaka kartlarımızı bile geri dönüştürülmüş kağıttan ürettik. Ancak her misafirimiz adına Türkiye’de belli sayıda fidan dikmek bizim için gurur verici bir noktadır.” Bir perspektif yaratır ve yeni bir pencere açar. Bugüne kadar bu alanda aktif olarak faaliyet gösteren bir Hitit veya Hititoloji araştırma enstitümüz veya Hitit araştırma heyetimiz olmadı. Bu konuda bir girişimde bulunulursa Kongre sayesinde biz de elimizden geleni yapacağız.”

haber-yenimahalle.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu