Haber

Gazeteci Merdan Yanardağ “Cumhurbaşkanına hakaret” davasında beraat etti

GAYE ŞEYMA CAN

Tele 1 TV Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, BirGün gazetesinde 2022 yılında yayınlanan “Faşizm ve İslami Faşizm” başlıklı dizi yazıları nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan yargılandığı davada beraat etti.

Tele 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın, BirGün gazetesinde 2022 yılında yayımlanan “Faşizm ve İslamcı Faşizm” başlıklı yazıları nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan yargılandığı davaya İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. .

Duruşmaya Merdan Yanardağ ve partinin avukatları katıldı. Duruşma savcısı önceki duruşmada da, hakkında suç duyurusunda bulunulan yazılar dizisinde kendisine isnat edilen suçu işlediğine dair somut iddianın bulunduğu gerekçesiyle Yanardağ’ın “cumhurbaşkanına hakaret” suçundan art arda cezalandırılması gerektiği yönündeki mütalaasını yineledi. .

Yanardağ’ın avukatı Bilgutay Hakkı Durna, mahkemedeki savunmasında, “Hatalar zinciri koşullarının oluştuğunu iddia etmek mümkün değil. Günümüzde yazıların hem basılı hem de internet sitelerinde yayınlanması, mahkemenin takdirinde değil. yazarlar değil, yayın kurumlarının çalışma şeklidir. Buna dayanarak aynı suçun tekrar tekrar işlendiği iddia edilemez.” “Ayrıca davaların süresinde açılmaması, dava ile düşürülmesi gerektiğini savunmamızda belirttiğimiz gibi, matbu nüsha açısından, davaların tamamında kamu davasının açılmış olması ve dava süresinin geçmiş olması gerekmektedir. Zincirleme suçtan söz edilemez. Bütün bu sebeplerden dolayı müvekkilimin beraat etmesini, mahkeme aksini düşünürse lehime olan kararların uygulanmasına karar verilmesini talep ediyorum” dedi. .

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı da bu görüşe katıldıklarını belirterek Yanardağ’ın cezalandırılmasını istedi.

VANARDAĞ: HİÇBİR YAZIDA HAKARET ANLAMINA GELEBİLECEK TEK BİR KELİME YOK

Yanardağ esasa ilişkin savunmasında şunları söyledi:

“Hiçbir yazıda hakaret anlamına gelebilecek tek bir kelime bile yok. İddiaya konu yazılar seri yazılardır ve bir bütün teşkil etmektedir, dolayısıyla bir seri yazı olarak değerlendirilmeleri gerekir. Bu yazıların farklı günlerde yayınlanması, yazıların bir bütün olduğu gerçeğini değiştirmez. yazıların içeriğine ilişkin araştırma ve analizler yapılmaktadır. ben de aynıyım. ben de sosyoloji doktoruyum. yazıda faşizm ile islami faşizmin karşılaştırmalı analizini yapıyorum. Söz konusu yazının içeriğine ilişkin hakaret suçunu işlediğim iddiasıyla hakkımda dava açılması bu tür analiz çalışmalarında sıkıntı yaratmakta ve siyasi otoriteyi eleştiremez hale gelmekteyiz. Söz konusu olan, analiz ve eleştiri niteliğindedir.” Argüman otoritesinin cezalandırılmam gerektiği yönündeki görüşü yazının içeriğini ispat etmektedir. Hakaret hatasının unsurları oluşmamıştır. Öncelikle davanın süresi içinde açılmaması nedeniyle hakkımdaki davanın reddini, mahkemenizin aksi görüşte olması halinde beraatinizi rica ederim.”

VANARDAĞ’A BERAAT KARARI

Mahkeme, “cumhurbaşkanına zincirleme şekilde alenen hakaret” suçundan suçlanan fiilin kanunda hata olarak tanımlanmaması nedeniyle sanık Merdan Yanardağ’ın beraatına karar verdi.

haber-bogazkale.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu