Haber

Engelli indirimi uygulamayan seyahat şirketine TİHEK’ten ceza

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), engelliye indirimli otobüs bileti satmayan seyahat şirketinin ayrımcılık yasağını ihlal ettiğine hükmederek 35 bin lira idari para cezası verilmesine karar verdi.

Kurumun kararına göre, “akciğer, hipertansiyon, büyük Ventriküler Septal Defekt, Eismenger sendromu” tanıları nedeniyle yüzde 100 engelli raporu alan bir kişi, İstanbul’dan İzmir’e gitmek için bir seyahat şirketinden otobüs bileti almak istedi. .

Engelli olduğunu belgeleyen nüfus cüzdanını ibraz eden ve engellilere uygulanan indirimli bilet uygulamasından yararlanmak isteyen kişiye çeşitli nedenlerle indirimli bilet verilmemiş ve tam bilet bedeli tahsil edilmiştir.

Daha önce benzer sorunlar yaşayan şahıs, engeli nedeniyle ayrımcı muameleye maruz kaldığını öne sürerek TİHEK’e başvurdu.

Başvuruyu inceleyen TİHEK, ayrımcılık yasağının ihlal edildiğini belirterek seyahat şirketine 35 bin lira idari para cezası verilmesine karar verdi.

Kararın gerekçesinden

Kurumun kararında, Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin fiyat tarifelerini düzenleyen 56’ncı maddesinin 11’inci fıkrasında engelliler için engellilik oranına göre indirim yapılmasına karar verildiği hatırlatıldı.

Anayasa, kanunlar ve uluslararası sözleşmelerde engelli haklarına ilişkin düzenlemelerin de yer aldığı belirtilen kararda, ilgili kişilere bu düzenlemeler kapsamında sorumluluklar yüklendiğine dikkat çekildi.

Kararda, başvuru konusu olayda muhatap şirketin sorumluluklarını yerine getirmekten kaçındığı belirtilerek, şu değerlendirmeye yer verildi:

“Muhatap firma gerekçesiz, orantısız ve makul bir gerekçe göstermeden engelli başvurucunun indirimli bilet uygulamasından yararlanmasına izin vermemiş ve bu haliyle engelliliğe dayalı eşitlik ilkesini ve ayrımcılık yasağını ihlal ettiği sonucuna varılmıştır. başvurana karşı makul düzenlemeler yapma yükümlülüğünü yerine getirmeyerek.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu