Haber

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Chubarov’u Kabul Etti

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Kırım Tatar Milli Meclisi Lideri ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Lideri Refat Çubarov’u kabul etti.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkanı Refat Chubarov ve Ukrayna Kültür Vakfı Başkanı Vladislav Berkovskiy, Ukrayna Büyükelçiliği Müsteşarı Denis Zolotaryov ve Kırım Haber Ajansı (QHA) Türkiye İrtibat Bürosu Müdürü Esma Kasar Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde. Bunu makamında kabul etti. Kırım Tatarları için en önemli konulardan biri olan siyasi tutsaklar Chubarov ve Topçu’nun katıldığı görüşmede, Kırım Platformu kapsamındaki gelişmeler ve Türkiye-Ukrayna ilişkileri ele alındı.

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yalçın Topçu, şunları söyledi: “Ukrayna topraklarının işgali ve hukuka aykırı ilhakı ile başlayan, her iki ülkenin, bölgenin ve dünyanın zararına olan, Kırım Tatarlarımızı da zorlayan bu vahşi savaş. Yurttaşların üçüncü kez vatanlarından uzaklaştırıldığı, çocukların, sivillerin ve masumların katledildiği Ukrayna’daki savaşın, “Kırım da dahil olmak üzere toprak bütünlüğünü sağlayacak adil bir barışla sonuçlanmasını umuyoruz” dedi.

Topçu, “Masumiyet timsali çocuklar üzerinden Filistin halkına karşı soykırım (soykırım) uygulayan yüzyılımızın Hitler’i Netanyahu hükümetinin derhal durdurulması artık tüm dünya için insani bir görevdir. Tevrat.”

İnsanlığın geleceği için dünyada barışın hakim olduğu bir düzenin sağlanması gerektiğini vurgulayan Topçu, “Sizleri ve heyetinizi saygıyla selamlıyor, barışın hakim olduğu, uluslararası meşruiyeti olmayan hukuk dışı ilhak ve işgallerin mümkün olmadığı bir dünya diliyorum. Çocukların katledilmediği, gençlerin savaş alanlarında ölmediği, ekosistemimizin korunduğu bir yere, milletimizin evine hoş geldiniz.” “Size tekrar hoş geldiniz” dedi.

Kırım Tatar Milli Meclisi Lideri Refat Chubarov, siyasi tutuklulara değinerek, “Siyasi tutuklularımız Neriman Celal ve diğer dostlarımızın sayısı 189 kişidir. Kırım’ın yakın zamanda özgür olacağına eminiz ama masum dostlarımız yok oldu. Rusya topraklarına götürüldü. Neriman Celal arkadaşımızı Krasnoyarsk şehrine, yani Sibirya’ya götürdü.” “Onları çok öteye götürdüler. Hiçbirini Kırım’da tutmuyorlar. Haksız suçlamalarla hepsini aldılar” dedi.

“Kırım Platformu’nun Kırım’ın bağımsızlığından sonra da faaliyetlerine devam etmesi gerektiğini savunuyoruz.”

Uluslararası Kırım Platformu’nun önemine değinen Chubarov, “Kırım Platformu 3 yıldır devam ediyor. Bu yıl Parlamento Zirvesi gerçekleşti. Geçen yıl Zagreb’de, bu yıl da Prag’da yapıldı. Umarız Kırım Platform, Kırım’ın bağımsızlığından sonra da faaliyetlerine devam edecektir.” “Bunun yapılması gerektiğini savunuyoruz. Ukrayna Parlamentosu’nda birçok yasa hazırladık. Bildiğiniz gibi Ruslar uzun süredir orada birçok yasa dışı eylem gerçekleştirdi ve Kırım’ı askeri karargah haline getirdi. Temizlenmesi gerekecek. kalk,” dedi.

Ukrayna Kültür Vakfı Başkanı Vladislav Berkovskiy de ziyaretlerinin amacının Türkiye ile yakın ilişkiler kurmak, gelecekte daha iyi ve daha büyük projelere imza atmak olduğunu söyledi.

Toplantı, Yalçın Topçu’nun heyete ikramda bulunması ve hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi. – ANKARA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu