Çin ve BAE, BM Güvenlik Konseyi’nde Gazze saldırılarını kınadı
Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İsrail’in Gazze’deki saldırılarına ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) “insani ateşkes” kararı alınmasına yönelik girişimlerin başarısızlıkla sonuçlanmasını, sivillerin katledilmesini sürdüren bir “insani kriz” olarak yorumladı.
Üye ülkeler, mevcut başkanlığı yürüten Çin ve daimi üye Birleşik Arap Emirlikleri’nin daveti üzerine düzenlenen BM Güvenlik Konseyi’nin acil oturumunda “insani ateşkes” konusunda anlaşamadı.
Çin’in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Cang Cün, oturumun ardından BM’de düzenlenen basın toplantısında, acil oturum davetini şu sözlerle dile getirdi: “İsrail’in hastanelere, mülteci kamplarına, okullara yönelik devam eden saldırılarından derin kaygı duyuyoruz. Gazze’deki BM tesisleri, ibadethaneler ve diğer sivil tesisler.” Bunu “ifade etmek için” yaptığını belirtti.
Cibaliya ve El Megazi mülteci kamplarına, BM onaylı El Fakhura Okuluna ve Dar’ul Şifa Hastanesine düzenlenen saldırıları hatırlatan Büyükelçi Cang, “Gazze’de bir aydan kısa sürede 10 binden fazla Filistinli sivil hayatını kaybetti. Biz burada konuşurken sivillere yönelik katliam devam ediyor.” “Bu bir insani krizdir.” söz konusu.
Cang, sivilleri hedef alan saldırılardan en çok çocukların zarar gördüğünü belirterek, “Birçok BM yetkilisinin de belirttiği gibi Gazze çocuklar için mezarlığa dönüşüyor.” dedi.
Saldırılar nedeniyle bölgede kimsenin güvende olmadığını, çok sayıda BM yardım görevlisi ve gazetecinin hayatını kaybettiğini kaydeden Cang, abluka nedeniyle Filistinli sivillerin hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları ihtiyaçlara ulaşamadığına dikkat çekti.
“İnsani ateşkes, hemen şimdi”
Cang, bu insani çalkantı karşısında BM Güvenlik Konseyi’nin “anlamlı ve eylem odaklı bir karar” alması için acilen harekete geçmeye çalıştıklarını vurgulayarak, “Acil insani ateşkes çağrısında bulunuyoruz. -General (Antonio Guterres), insani ateşkesin derhal ve hemen sağlanacağını söyledi.” ” dedi.
Bölgeye tam, hızlı, güvenli ve engelsiz erişim için insani ateşkesin gerekli olduğuna işaret eden Cang, şunları kaydetti:
“Uluslararası insani hukuk uyarınca tüm tarafları, düşmanlıkları durdurmaya ve sivillerin güvenliğini sağlamaya yönelik adımlar atmaya çağırıyoruz. Taraflardan, elektrik dahil sivillerin ihtiyaç duyduğu mal ve hizmetlerin sürekli ve büyük ölçekli tedarikinin sağlanmasını talep ediyoruz. Gazze Şeridi boyunca yakıt, su, yiyecek ve tıbbi malzeme.” yaparız.”
“Savaşın da kuralları vardır ve bunlara uyulması gerekir.”
BAE’nin BM Daimi Temsilcisi Lana Zeki Nuseybe de Gazze’deki sivillerin BM barınaklarında, okullarında, hastanelerinde ve mülteci kamplarında bile güvende olmadığını, sivil tesislerin uluslararası hukuka aykırı olarak saldırı altında olduğunu belirtti.
Sivil tesislerin uluslararası hukuktan kaynaklanan statüsünün korunması gerektiğinin altını çizen Nuseybe, “Uluslararası hukuku ihlal eden tüm eylemleri kınıyoruz. Savaşın da kuralları vardır ve bunlara uyulması gerekir.” söz konusu.
İster terör eylemi olsun, ister gelişigüzel saldırı olsun, sivillere yönelik şiddeti kınadıklarını vurgulayan Nuseybe, “Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yönelik başlattığı saldırıları kınıyoruz. İsrail’in daha sonra Gazze’ye yönelik ayrımsız saldırılarını da kınıyoruz.” dedi.
Rehinelerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılması çağrısında bulunan Nuseybe, “Gazze Şeridi’nde çocukların hedef alınarak öldürülmesi, okul ve hastanelere baskın düzenlenmesi, çocuklara yönelik insani yardımın engellenmesi ihlaldir.” dedi.
Nuseybe, taraflara sivillerin ve sivil altyapının korunması da dahil olmak üzere uluslararası insani hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmeye çağrıda bulundu.
“İnsani ateşkes” mi yoksa “düşmanlıkların insani açıdan durdurulması” mı?
Çin ve BAE’nin teklifiyle Güvenlik Konseyi gündemine alınan karar taslağı üzerinde, sahadaki duruma bağlı olarak ülkeler arasındaki anlayış farklılıkları, alınabilecek önlemler nedeniyle fikir birliğine varılamadı. ele alınacak olursa, krizin niteliği ve siyasi anlayış.
ABD basınında yer alan haberlere göre Washington yönetimi, karar taslağında yer alan “insani ateşkes” ifadesini geçerli bulmayarak, bunun yerine “çatışmaya yönelik insani araçlar” konusuna odaklanılması gerektiğini savundu.
ABD’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, “Düşmanlıkların insani açıdan durdurulması konusunu konuştuk. Uygun dilin kullanılmasını destekliyoruz ancak Kurul’da bunun kabul edilemez olduğuna dair karşıt görüşler var.” dedi.
BM Güvenlik Konseyi’nin iki saat süren kapalı oturumunda, Gazze’deki savaşa ilişkin alınacak karar konusunda bir kez daha fikir birliğine varılamadı.